České školy a obalový design

Úspěchem v soutěži Young Package nastartovalo svou kariéru několik designérů, kteří se později stali respektovanými designéry: historicky prvním vítězem byl Jan Čtvrtník, který o několik roků později pracoval pro NASA, IKEA či Elektrolux. V dalších ročnících zabodovali napří-klad Ladislav Škoda, šéfdesignér firmy Tescoma, Jaroslav Juřica, autor oceňované židle 002 pro firmu TON nebo mladý designér Karel Vránek.

V rozhovoru pro projekt Mladý obal ( Young Package) popsal stav profese po dvaceti letech soutěže Jan Činčera, nejvýraznější obalový designérem u nás, takto: "Obal jako takový se vnějškově ani moc nezměnil. Co se výrazně změnilo, je vlastně celé prostředí okolo výroby obalů. Díky ekonomické situaci se výrazně šetří, což znamená, že materiály, se kterými se dnes běžně pracuje, musejí být co nejlevnější, a to samozřejmě ovlivňuje jejich kvalitu. Ale na druhou stranu šly neuvěřitelně dopředu technologie, které se při výrobě obalů používají. Dnes musí mít všechny tiskárny a kartonážky špičkové vybavení, aby přežily. Součástí běžných obalů jsou dnes laky, fólie, ražby, atd. Co dříve byl luxus, je dnes všudypřítomná nutnost."

Tématem Young Package 2017 je: Open & Play. Více sledujte na stránkách projektu. Navrhněte obal, se kterým si budete chtít hrát. Vytvořte interaktivní obal a dokažte, že i s obalem, který dokonale chrání produkt, může být sranda. Vyzýváme studenty a mladé designéry, aby využili moderní technologie, zabalili oblíbený produkt hravou formou, navrhli například obal na hračku, se kterým si budou děti nadále hrát a učinili z obalu moment překvapení, ale i zábavy.