Gočárovy mlýny mu učarovaly, a tak je koupil

Národní kulturní památka Gočárovy mlýny v Pardubicích je už tři roky prázdná. Její nový majitel, pražský architekt Lukáš Smetana, nyní představil plán, jak ji opravit a proměnit. Hotovo chce mít do roku 2020. Výrazně pomoci by měly evropské dotace.

Foto: HN – Matej Slávik
Foto: HN – Matej Slávik

Těžko v Česku najít další srovnatelně půvabnou průmyslovou stavbu. Budovu pardubických Automatických mlýnů, vyhlášenou v roce 2014 národní kulturní památkou, si 39letý pražský architekt Lukáš Smetana oblíbil už za studií. Když zjistil, že je na prodej, dlouho neváhal. "Kamarád z Pardubic mi volal, že město od jejich koupě ustupuje. Měl jsem v podnikání štěstí a už delší čas jsem přemýšlel, do čeho uložím peníze. Mlýny mají svoje kouzlo, velký potenciál, lidé se o ně zajímají. Nebylo to těžké rozhodování," říká na dvoře areálu, nad kterým se tyčí nepřehlédnutelná pětipatrová cihlová budova od architekta Josefa Gočára. Působí − zejména kvůli částem připomínajícím cimbuří − jako středověký hrad.

Když letos na jaře ve výběrovém řízení bývalého majitele, rakouské firmy Goodmills, opravdu vyhrál a mlýny za 25 milionů spolu s manželkou Marianou koupil, ještě neprozradil, jaké má s nimi záměry. "Původně jsme zvažovali, že pro mlýny najdeme rychle lepšího investora, než jsou místní developeři, abychom ten krásný barák zachránili. Druhá varianta byla, že ho koupíme, vytvoříme projekt a prodáme i s ním. A třetí, že ho koupíme a zrekonstruujeme sami," popisuje Smetana. Budovu architektonickým stylem příbuznou se slavnou londýnskou elektrárnou Battersea nakonec koupil. (...)

"Chci kvůli rekonstrukci oslovit dobrá studia, aby ten dům posunula dál, sám to dělat nebudu," řekl. Co v budově, dodnes zanesené moučným prachem, přestože výroba tu skončila před třemi lety, vznikne? O základní myšlence otevřít mlýny umělcům hovořil majitel od začátku.

"První je kulturní centrum, galerie, víceúčelové sály, koncerty, divadlo. Druhé využití, o kterém jednáme s městem, jsou polytechnické dílny ve dvou patrech z pěti. Chemické či fyzikální laboratoře základních škol mají být centralizované, špičkově vybavené. Na to už připravujeme studii. Třetí jsou prostory pro start-upy, pro začínající podnikatele. Plánujeme i byty, ale jen v okolních objektech, v historické části ne," řekl.