Největší evropský summit pro KKO poprvé v Praze

Jak na rozvoj kulturních a kreativních odvětví? Inspirujte se na největším evropském summitu kulturních a kreativních odvětví, European Creative Industries Summit 2022, který se uskuteční 21.–23. září v Praze. 

Kulturní a kreativní odvětví (KKO) jsou podstatnou částí moderní kreativní ekonomiky. V roce 2019 představovala kulturní a kreativní odvětví 4,4 % HDP EU. KKO byla také jedním z předních evropských poskytovatelů pracovních míst a zaměstnávala více než 7,6 milionu lidí, což je pro srovnání osmkrát více než v sektoru telekomunikací. 

Oproti jiným oblastem kultury nejsou KKO závislá na veřejných zdrojích, z více než 50 % jsou finančně soběstačná. Díky rozvoji kulturních a kreativních odvětví se tak kulturní a kreativní sektor proměnil z oblasti považované za neziskovou a závislou na dotacích na motor ekonomického růstu vyspělých států, který inspiruje další sektory a vytváří vysokou přidanou hodnotu. Stejně jako celá Evropa i Česká republika prožívá svou zelenou, sociální a digitální transformaci. Kulturní a kreativní odvětví nabízejí cestu, jak touto transformací projít udržitelně z etického i finančního hlediska.

 

Právě inspirace z dalších zemí bude leitmotivem největšího evropského summitu kulturních a kreativních odvětví European Creative Industries Summit 2022, který letos vůbec poprvé zavítá do České republiky. Ve dnech 22.–23. září se v pražské La Fabrice představí taková jména jako Christian Ehler (European Parliament), Johanna Leissner (EU OMC group Strengthening cultural heritage resilience for climate change), Bernd Fesel (EIT Culture & Creativity) či Kirsten Dunlop (EIT Climate). 

 

Čtvrteční panel Policy forum přinese aktuální možnosti rozvoje KKO na úrovni EU, ať už je to projekt New European Bauhaus (NEB) nebo Knowledge and Innovation Community (KIC). Stakeholder forum pak prostřednictvím aktuálních projektů ukáže cesty, jakými se se zelenou proměnou vyrovnávají ostatní země a jakým způsobem jsou tato řešení přenositelná.

 

Program nabídne i řadu Q&A formátů a také možnost networkingu s partnery z celé Evropy v rámci večerního programu 22. 9. v Pražském kreativním centru.

 

European Creative Industries Summit (ECIS) pořádají společně European Creative Business Network a Kreativní Praha, a to pod záštitou českého předsednictví v Radě EU, hlavního města Prahy, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva kultury ČR. 

 

European Creative Business Network (ECBN) je nadace založená v roce 2011, která podporuje zájmy kulturně-kreativních odvětví v Evropě. Vzhledem k rozmanitosti kulturních projevů i kulturních a kreativních trhů v Evropě pracuje ECBN na záměrech nepřímo a decentralizovaně. Podporuje přední agentury, sponzory a zprostředkovatele na místní, regionální nebo národní úrovni a pomáhá jim podporovat kulturní a kreativní podnikatele. 

 

Kreativní Praha (součást sítě ECBN) je organizace hlavního města Prahy, která propojuje relevantní partnery pro rozvoj KKO a přináší mezinárodní know-how do českého prostředí. Hlavní agendou Kreativní Prahy je plánování, podpora a rozvoj umění, kultury a kulturních a kreativních odvětví, realizace rozvojových projektů a programů, pořádání školení, konferencí, workshopů, coachingu a dalšího vzdělávání.

 

Registrujte se ZDE a přijďte diskutovat s lokálními a evropskými partnery o nadnárodní spolupráci a příležitostech v kulturním a kreativním sektoru.

 

Kapacita míst je omezena.

Text: Kreativní Praha
Vloženo: 13. září 2022

Články k tématu/ 

Evropa potřebuje restart kreativního sektoru

Přinášíme překlad oficiálního prohlášení a shrnutí výzkumu nezávislé organizace European Creative Business Network (ECBN) k současné situaci, kdy jsou kulturní a kreativní průmysly (KKP) tvrdě zasaženy dopady opatření proti šíření onemocnění covid-19. Sběr dat od kulturních a kreativních aktérů probíhal do začátku dubna. Dokument dává data a potřeby KKP do kontextu a upozorňuje, že jejich úspěšné restartování je cestou k otevřené a udržitelné Evropě.

Kreativní Praha – strategická organizace pro rozvoj kultury

V lednu 2021 se Kreativní Praha stala samostatnou organizací. Nyní může participovat až na osmnácti projektech najednou. Přinášíme rozhovor se zástupci Kreativní Prahy Petrem Peřinkou a Andreou Bártovou Švandovou o tom, jak tvoří kulturní politiku Prahy, komunikační platformu nebo nový inkubátor pro gaming.